Joulukalenterin luukku #22: Huonekalujen muutoksista – kurkkaa videolta miten väri- ja valmistusmateriaalit ovat vaihtuneet

Luukun #22 takaa päästään kurkistamaan vähän väri- ja valmistusmateriaalien muuttumista vuosikymmenien varrella Huonekaluliike Timo Ylisen aloittaessa 1980-luvun lopulta 2020-luvulle asti.
Neljä vuosikymmentä on huonekaluja myyty ja tietyllä aikajänteellä joku väri tai materiaali on aika ajoin ollut enemmän suosiossa luoden ominaisen leiman kyseiselle ajanjaksolle. Huonekaluja ei toki vaihdeta kertaheitolla vaan pikku hiljaa, ja siten eri värit ja materiaalit kulkevat siellä kotonakin vierekkäin sulassa sovussa.


Aloittaessa huonekalukauppaa 1980-luvun lopussa olivat nahkasohvat suosittuja, niiden päävärit olivat mustan, ruskean lisäksi valkoinen, mutta trendiväreinä olivat myös värikkäät, kuten pinkin ja persikan väriset nahkasohvat. Kangassohvissa oli paljon kuviota; muun muassa kukka- ja raitakuoseja. Värisävyt vaihtelivat laidasta laitaan. Kalusteissa mm. lipastot ja hyllyt olivat pääosin mäntyä ja koivua ja mustat kalusteet olivat myös suosittuja.

1990-luvulla mänty jatkoi suosiotaan ja sen rinnalle tuli kirsikkaa ja pyökkiä ja petsattua koivua ja mäntyä. Kangassohvissa suosioon alkoi tulla enemmän vihreää ja sinistä eri sävyissä sekä -90-luvun lopussa erityisesti pähkinän värisiä kalusteita. Kalusteissa oli suosittua myös yhdistää valkoisen sävyjä, kuten vaniljaa, pähkinään ja kirsikkaan tai esimerkiksi siniseen, vaikka valkoinen ei itsessään ollut kovin suosittua tässä vaiheessa.

2000-luvulla värit alkoivat pikku hiljaa vaalentua ja haaleta. Mäntykalusteiden suosio oli hiipunut lähes täysin ja kirsikka, pähkinä ja pyökki alkoi tehdä tilaa valkoiselle.

2010-luvulla nahkasohvien suosio oli laantunut ja kankaiset sohvat olivat huomattavasti suositumpia. Pääväreiksi asettui valkoinen ja harmaa eri sävyineen.

Viime vuosina puun väri kalusteissa on nostanut suosiotaan ja puun väriä on muun muassa yhdistetty valkoisen kanssa. Mustaa väriä on myös tullut kalusteisiin ja maan läheiset sävyt ovat suosiossa. Todennäköisesti trendi on menossa enemmän erilaisiin väreihin, kuten vihreään, joka on jo nähtävillä sisustuksessa.

Kurkkaa videolta värimaailman muutosta 2001 vs. 2017

Yksi kommentti artikkeliin ”Joulukalenterin luukku #22: Huonekalujen muutoksista – kurkkaa videolta miten väri- ja valmistusmateriaalit ovat vaihtuneet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s