Joulukalenterin luukku #18: Huonekaluteollisuuden historiasta – mitkä vaihtoehdoista pitävät paikkansa?

Luukku #18 takaa aukeaa hieman huonekaluteollisuuden historiaa ja katsahdetaan työllisyyslukujen kautta miten huonekaluala on muuttunut Huonekaluliike Timo Ylisenkin toiminnan aikana. Mitkä vaihtoehdoista pitävät paikkansa? 

Huonekaluala Suomessa työllisti:

A 1980-luvun lopulla n. 4000 suomalaista
B 1990-luvun alussa n. 5000 suomalaista
C 1980-luvun lopulla n. 14 000 suomalaista
D 2010-luvun lopulla n. 2000 suomalaista
E 2010-luvun lopulla n. 8000 suomalaista

OIKEA VASTAUS:

Paikkansa pitävät B, C ja E.

Huonekaluteollisuuteen lasketaan kodin huonekalujen valmistajat, toimisto- ja julkiskalusteyritykset, keittiökalusteiden ja muiden kiintokalusteiden tekijät sekä mittatilauksena erilaisia erikoiskalusteita valmistavat yritykset.

Huonekaluteollisuus työllisti suurimmillaan 1980-luvun lopussa lähes 14 000 suomalaista. Lamavuodet 1990-luvun alussa romahduttivat alalla työskentelevien määrän noin 5000 suomalaiseen. Konkurssiin hakeutui suuri määrä huonekalualan yrityksiä.

1990-luku muokkasi huonekalualaa muutenkin valtavasti. Suomalaiset yritykset siirsivät huonekalujen valmistusta palkkatasoltaan halpoihin maihin, erityisesti uudelleen itsenäistyneisiin Baltian maihin. Huonekalujen vienti ulkomaille veti vielä vuosituhannen vaihteeseen saakka enemmän kuin niitä tuotiin Suomeen. Yksi viennin pienentymisen syitä oli Neuvostoliiton romahtaminen ja idänkaupan loppuminen. Tuonnin kasvamisen takana puolestaan oli muun muassa ruotsalaisen huonekalujätin Ikean myymälän avaaminen Suomeen vuonna 1996.

2000-luvun vaihteessa kiinnostus huonekalu- ja sisustusalaa kohtaan on saanut jatkuvaa kasvua ja 2010-luvun lopulla huonekaluteollisuus työllisti noin 8000 suomalaista. 2000-luvulla huonekalukauppa on alkanut keskittyä ketjuille, jotka alkoivat tuoda halpoja kalusteita ulkomailta. Verkkokauppa on myös osaltaan muuttanut alaa, kuten monia muitakin aloja.

Lähde: wikipedia (Suomen huonekaluteollisuus)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s