Miten valita hyvä patja? Vinkkejä oikeaan valintaan

Patjan valinnassa on syytä olla huolellinen: vietämme nukkuen kolmasosan elämästämme. Patja ei saa olla liian pehmeä, eikä liian kova. Patjan tulisi myötäillä vartalomme kaaria ja olla tukeva, kertoo Terve.fi.

Materiaaleissa on nykyään valinnan varaa: on lateksi, -vaahtomuovi, -ja runkopatjoja, kaikkia saatavilla pehmeästä kovaan. Lisäksi on keinokuitua ja luonnonmateriaaleja.

Tärkein nyrkkisääntö ostopäätöstä tehdessä on testata patjavaihtoehdot läpi ja harkita huolella. Jokainen on oma yksilönsä.

Tässä muutamia vinkkejä hyvän patjan valintaan.

1. Oma paino

Omalla painolla on merkitystä patjan valinnassa. Pariskunnan kannattaa valita parisänkyynsä erilliset patjat, mutta esimerkiksi yhteinen petari. Runkosänkyjäkin on nykyään saatavilla kahdessa osassa.

2. Selkäkipuiselle sopii useimmiten puolipehmeä patja

Usein luullaan, että kova patja olisi parempi. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan olisi. Hyvä mittari on kokeilla kaverin avustuksella saako käden liukumaan vaivattomasti alaselän ali. Jos patjan ja selän jää avonaista tilaa, on patja liian kova.

3. Allergiselle vaahtomuovipatja, paljon hikoilevalle luonnonmateriaaleja

Allergisen on hyvä muistaa myös tyynyä valitessa valita oikea materiaali.

4. Moottoroitu sänky on iltalukijan unelma ja selkäkipuisen helpotus

Moottoroitua sänkyä saa nostettua molemmista päistä. Jotkut selkäkivuista kärsivät ovat löytäneet moottoroidusta sängystä kipuihin helpotusta. Kirjaa lukevalle tai televisiota katselevalle sänky on käytännöllinen ratkaisu. Moottoroituja sänkyjä on myös pariskunnille.

5. Käyttömäärä suhteessa hintaan

Kun patja tulee joka päiväiseen käyttöön, kannattaa siihen satsata. Hinta-laatusuhde vaikuttaa jonkin verran. Hyvän patjan voi saada jo järkevään hintaan. Mutta muutaman kympin patjaa ei kannata harkita joka öiseen käyttöön. Jos patja tulee vieraalle tai mökkikäyttöön, voi riittää halvempikin vaihtoehto.

6. Patjat eivät ole ikuisia

Vaihda patja uuteen, kun se tuntuu epämukavalta tai patjan ominaisuudet ovat heikentyneet.

Lisää vinkkejä löydät myös selkäkanava.fi -sivustolta.

Lähteet: Terve.fi ja Selkäkanava.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s