Yrittämisestä ei vaihdettaisi päivääkään – Huonekalukauppaa 30 vuotta

2000-luvun vaihteessa oli huonekalukauppa laajentunut kolmeen kerrokseen Sinisessä talossa, joksi taloa oli alettu liikkeen perustamisen jälkeen kutsua. Varastohalli rakennettiin, mutta ei ilman huonoa tuuria. Timo Ylinen loukkasi jalkansa, joka piti leikata.

Vuonna 2001 huonekalukauppa oli laajentunut kolmeen kerrokseen. Kiinteistöön kuuluvaa varastorakennusta oli remontoitu pikku hiljaa. Myös liikkeen pihaa oli vuosien myötä kunnostettu. Apteekkitaloksi vuonna 1910 paikkeilla valmistunut liiketila vaati jo sinällään kunnossapitoa sisältä ja ulkoa.

Auto on tärkeimpiä työkaluja

Suurin osa huonekaluista kootaan malliksi liikkeeseen. Muun muassa komerot, sängyt, hyllyt, lipastot ja pöydät kootaan esille. Työkalupakista pitääkin siis löytyä ruuvimeisseliä, porakonetta ja kuusiokulma-avainta. Mutta pakettiautoa voisi luonnehtia tärkeimmäksi työkaluksi huonekalujen myymisessä. Autolla toimitetaan tavarat asiakkaille ja noudetaan huonekaluja tavaran valmistajilta.

– Laskin on tärkeämpi, heittää Timo Ylinen.

Liikkeen harjoittamiseen on lisäksi kuulunut kiinteistön ylläpitotehtävät, kuten talvisin lumen luonti, syksyisin pihan haravointi ja kesällä nurmikon leikkuu.

Lumen luontia ennen liikkeen avaamista.

Liikkeen jouluvalot luovat tunnelmaa.

Loukkaantuminen vei sairaalaan

Vuonna 2005 Yliset rakensivat lisää varastotilaa. Timo Ylinen on joka remontissa ollut itse mukana tekemässä, niin hän nytkin osallistui hallin rakentamiseen.

Eräänä elokuun sunnuntaina 2005 Timo Ylinen oli nikkaroimassa levyjä hallin seinälle. Ylinen oli noussut tikapuille noin viiden metrin korkeuteen.

Yhtäkkiä tikkaat lähtivät liukumaan ja Timo Ylinen tipahti suoraan jaloilleen betonilattiaan. Toisen jalan kantapää murskautui.

Seuraavat kaksi kuukautta meni sairaalahoidossa, koska jalkaa jouduttiin operoimaan useasti. Ylinen joutui Satakunnan keskussairaalasta Helsinkiin asti. Vajaan vuoden ajan Timo Ylinen joutui kävelemään kainalokeppien varassa.

Onneksi jalka kuitenkin kuntoutui. Tänä päivänä jalka voi kohtuullisesti, on sekä hyviä että huonoja päiviä.

Huonekaluliikkeen kesäpiha.

Yrittäminen on ollut luontevin tapa tehdä töitä

Timo Ylinen on pienestä pitäen ollut kauppias luonteeltaan. Kaupanteko on ollut hänelle mielekästä. Yrittäminen ei ole ollut pelkästään työtä, se on ollut luontevin tapa työskennellä.

Vuonna 1981 helmikuussa Timo Ylinen aloitti sivutyönä osto- ja myyntiliikkeen pitämisen. Lokakuussa 2017 huonekaluliikkeen viettäessä 30-vuotis synttäreitä, on yrittäjyyttä Timo Ylisellä takana lähes 37 vuotta. Puoliso Raija Ylisellä yrittäjänä on kertynyt vuosia vain parisen vuotta vähemmän.

– Hyvältä on tuntunut, tiivistää Timo Ylinen yrittäjän vuosiaan.

Tosin remonttiurakkaa olisi saanut olla vähemmän.

– Jos olisi ollut ajanmukaisemmat tilat, olisi päästy paljon helpommalla, kertoo Raija Ylinen.

2000-luvulla on onneksi saanut vähän rauhoittua ja keskittyä liikkeeseen kaiken remontoimisen jälkeen. Vaikka lomaakaan ei oikein koskaan olla pidetty, yrittäjyydestä ei kuitenkaan vaihdettaisi päivääkään pois.

30 vuodessa maailma on muuttunut paljon

Huonekalubisnes ei ole samanlaista kuin ennen. Valtavasti suomalaisia huonekalujen valmistajia on joutunut lopettamaan tuotantonsa kannattamattomuuden vuoksi. Korkeiden kustannusten takia tuotannot ovat siirtyneet ulkomaille muun muassa Viroon ja Baltian maihin.

– Tosi paljon on muuttunut, kertoo Timo Ylinen huonekalualasta. Ensi alkuun arvostettiin ja haluttiin vain kotimaista, sitä kyseltiin koko ajan. Sitten alkoi tulla ulkomailta tavaraa, joka pikku hiljaa alettiin hyväksyä. Ja nyt tilanne on päinvastoin.

Nettikauppa on muuttanut myös huonekalualaa, kuten se on muuttanut monia muitakin aloja.

Timo ja Raija Ylisen eläkeikä alkaa häämöttää, mutta jatkosta ei ole vielä tehty ratkaisua.

– Laakereille ei jäädä lepäämään, suunnitelmia on olemassa, kertovat kauppiaspariskunta Timo ja Raija Ylinen.

Huonekaluliike täyttää 30 vuotta 24.10.1987. Synttäreitä juhlistetaan tarjouksien ja kahvin kera lauantaina 21.10.

Artikkeli on neljäs ja viimeinen osa juttusarjasta, jossa käydään läpi Huonekaluliike Timo Ylisen 30-vuotis historiaa ja tapahtumia kolmelta vuosikymmeneltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s