Huonekalukauppaa 30 vuotta – kaupankäyntiä ja valtavasti remontteja

Huonekaluliike oli juuri avattu talon keskikerrokseen, kun Timo Ylinen aloitti laajennusremontin yläkertaan sekä varastotilojen hankinnan. Ensimmäiset vuodet huonekalukauppaa sävytti valtava remonttien määrä, joka tiesi pitkiä päiviä.

Huonekaluliikkeen avajaissyksy 1987 lähti käyntiin vauhdikkaasti. Marraskuinen sunnuntainäyttely oli menestys, tosin se jäi ainoaksi. 1980-luvun lopulla kun ei sunnuntaisin saanut myydä. Varastotilaa tuoreella yrityksellä ei ollut ollenkaan, joten sitä alettiin miettiä heti. Samoin suunniteltiin laajentamista talon yläkertaan.

– Yläkerran remontointi olikin oma show’nsa, tiivistää puoliso Raija Ylinen, joka 1990-luvun lopulle asti piti osto- ja myyntiliikettä talon alakerrassa.

Yläkerran remontti vaati rakennusluvan, sillä se oli pääasiassa vinttitilaa. Palolaitteita varten piti hakea erityislupa. Lisäksi laitteet piti asentaa. Paloposti asennettiin yläkertaan sekä keskikerrokseen, ja yhteensä ne maksoivat 10 000 markkaa.

Yläkerrassa oli huone, jossa oli yksi talon kymmenestä kaakeliuunista. Muuten vinttitila oli lähes käyttämätöntä. Timo ja Raija Ylinen muistelevatkin, että tilasta kertyi 8-9 traktorikuormallista turvetta ja multaa.

– Kottikärrykaupalla rahdattiin erinäistä materiaalia pois vintiltä, kertoo Timo Ylinen, turve ja multa pussitettiin, ja valutettiin ränniä pitkin alas traktorikuormaan.

Yläkerran lahonneet ikkunan puitteet korjasi Timo Ylisen isä, puuseppä Heikki Ylinen.

Yläkertaan tehtiin rappuset. Kuva 1990-luvun puolivälistä.

Koska myyntitila tuli kasvamaan tuplasti, piti byrokratian nimissä myös osoittaa parkkipaikkoja lisää huonekaluliikkeelle. Näillekin saatiin paikat suunniteltua ja remonttia tehtiin myyntityön ohessa. Se tarkoitti pitkiä päiviä.

Liikkeen sulkeuduttua päivä jatkui remonttien keskellä.

Yläkerran laajennus oli määrä avata käyttöön 2-vuotis synttäreillä 1989. Timo Ylinen muistelee kuinka hän yhdessä remonttimiesten kanssa teki yöhön asti vielä viimeisiä nikkarointeja. Remonttimiehet jäivät vielä yläkertaan nukkumaan, kun Timo Ylinen puoli kolmen aikaan yöllä kotiutui. Sitten oltiinkin jo parin tunnin päästä avaamassa liikettä kello kymmeneksi.

Liikkeen 5-vuotis synttärikahvit marraskuussa 1993.

Varastotilaa liikkeen pihasta

Yläkerran remontin myötä saatiin neliöitä kuitenkin lisää 250, yhteensä 500 neliötä.

Samalla yritys tarvitsi varastotilaa huonekaluja varten. Liikkeen talokauppaan oli kuulunut pihapiirissä oleva rakennus, joka oli toiminut saniteettitiloina ja puuvarastona. Tilat saneerattiin varastotiloiksi rakennuksen ullakkoa myöten.

Ihan helppoa sekään ei ollut, sillä rakennuksen toista päätä piti perustuksia myöten nostaa. Ulkoseinät laudoitettiin uudelleen ja osa ikkunoista jäi laudoituksen alle. Rakennus sai myös uuden peltikaton ja rännit.

Varastorakennuksen perustaa nostettiin ja ulkoseinät laudoitettiin kokonaan uusiksi.

Osto- ja myyntiliike lopetetaan alakerrasta

Lamavuodet 1990-luvulla olivat vaikeita aikoja koko Suomessa ja se tuntui myös huonekalukaupassa.

– Jotenkin niistä kuitenkin selvittiin, toteaa Timo Ylinen.

Kauppiaspariskunta Raija ja Timo Ylinen työskentelivät yhdessä, vaikkakin eri kerroksissa 1990-luvulla. Oli vielä yksi paikka, josta saataisiin lisätilaa, ja paljon.

Pariskunta oli kypsytellyt jo pitkään osto- ja myyntiliikkeen lopettamista.

– Kerran eräälle asiakkaalle sanoin, että jos ja kun lopetan, niin laitan seuraavana päivänä ”Liike lopetettu” –lapun oveen, etten ala pitämään puolen vuoden loppuunmyyntiä, kertoo Raija Ylinen viitaten ajan ilmiöön yrityksien loppuunmyynti-ilmoituksista.

Vitsinä heitetty maininta kävikin toteen, kun marraskuussa 1999 ilmaantui henkilö, jolle Timo Ylinen tarjosi koko osto- ja myyntiliikkeen varastoa ja se oli sitten siinä. Pariskunta sopi, että kaupat tehdään tilikauden päättyessä vuoden lopussa. Joulukuun 18. päivä oli liikkeen sulkemisaika.

– Lähdin haikein mielin joulun viettoon, sillä olisin halunnut enemmän aikaa kiitoksien kera muistaa niitä ihania asiakkaita, jotka tulivat tutuiksi vuosien varrella niin iloineen kuin suruineen, kertoo Raija Ylinen.

Alakerran, entisen osto-ja myyntiliikkeen tilojen, remonttia 2000-luvun vaihteessa.

Alakertaa ei kuitenkaan alettu remontoida heti. Edessä oli valtava työ ja iso laajennus.

Alakertaan oli olemassa rappuset, mutta lattiaan piti tehdä aukko ja purkaa seinä. Taasen villoitettiin ja levytettiin sekä maalattiin suuri määrä seinäpintaa.

Alakerran laajennuksen avajaisia vietettiin vuonna 2001 lokakuussa huonekaluliikkeen synttäreiden aikaan.

Laajennuksen myötä huonekalukauppaa tehtiin nyt kolmessa kerroksessa ja neliömäärä oli kasvanut yhteensä 850 neliöön.

Huonekaluliikkeen 15-vuotis synttärikakkukahvit vuonna 2002.

Taloa ja tiloja remontoitiin ensimmäiset 15 vuotta. Myyntityön ohella oli lähes joka vuosi joku remontti, ylläpito tai raivaus käynnissä.

Artikkeli on toinen juttusarjasta, jossa käydään läpi Huonekaluliike Timo Ylisen 30-vuotis historiaa – ja tapahtumia kolmelta vuosikymmeneltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s