Huonekalukauppaa 30 vuotta – yritystoiminta käynnistettiin parissa kuukaudessa

Kesällä 1987 ei kauppiailla ollut vielä tiedossa, että he juuri huonekaluja alkaisivat myydä. Varmaa oli ainoastaan, että yritys perustetaan. Tilojen löytyminen kuitenkin sinetöi suunnitelmat ja Timo Ylinen aloitti huonekalukaupan syksyllä – mutta ensin tilat piti remontoida nopealla aikataululla.

Lapsesta asti Timo Ylinen on tykännyt tehdä kauppaa. 12-vuotiaana hän oli myymässä nauhuria, vaikka ei ollut saanut edes vanhemmiltaan lupaa. Kauppa jäi kuitenkin sillä kertaa tekemättä.

Timo Ylinen työskenteli 1980-luvun alussa Euran paperissa, kun hän sai työtoverin kanssa idean osto- ja myyntiliikkeen perustamisesta. Vanhojen tavaroiden kauppa avattiin helmikuussa 1981 Tulkkilantielle vanhan apteekkitalon alakertaan. Vuorotyön ohella työpari piti liikettä ja työskenteli tehtaalla. Tavaroita hankittiin kuolinpesistä ja huutokaupoista.

Puoliso ostaa osto- ja myyntiliikkeen

Timo Ylisen puoliso Raija Ylinen kävi toisinaan tuuraamassa miestään osto- ja myyntiliikkeessä. Kun Raija Ylinen jäi 1984 työttömäksi silloisesta työstään, ja samaan aikaan Timo Ylisen yhtiökumppani oli jäämässä pois osto- ja myyntiliikkeen pyörittämisestä, suunnitelmat saivat uuden käänteen.

– Päätettiin, että tehdään Raijalle työpaikka liikkeestä, kertoo Timo Ylinen.

Syksyllä Raija Ylinen osti osto- ja myyntiliikkeen ja alkoi pitää yritystä. Samalla aukioloajat mahdollistivat perheen lastenhoidon.

Raija Ylinen aloitti työskentelyn osto- ja myyntiliikkessä 1984.

Timo Ylinen kävi edelleen töissä Euran paperissa, mutta halu työskennellä yrittäjänä kokoaikaisesti pyöri hänenkin mielessään.

ajATUS OMAN KIINTEISTÖN ostamisesta

Elfvingien talo, jossa osto- ja myyntiliike oli vuokralla tuli myyntiin 1987. Alkoi kova suunnittelu mistä saadaan uudet vuokratilat osto- ja myyntiliikkeelle. Timo ja Raija Ylinen kiersivät ympäri ämpäri Kokemäkeä etsimässä tiloja.

Neuvotteluja alettiin käydä eräästä talosta, josta Timo Ylinen teki tarjouksen. Kaupan onnistuminen olisi tietänyt muuttoa omakotitalosta ja asettumista asumaan liiketilan kanssa samaan taloon. Mutta myyjä korottikin talon hintaa, ja kaupanteko raukesi.

Raija Ylinen muistelee, kuinka he kerran ajoivat Kokemäen vanhalta sillalta päin ja pysähtyivät stop-merkille tien risteykseen, josta näki Elfvingien talon. Molempien katseet kääntyivät katsomaan sinistä taloa, jossa osto- ja myyntiliike oli vuokralla.

– Tuohan olisi kaikista paras, Raija Ylinen muistaa sanoneensa. Timo Ylinen oli todennut heti perään, että se on vaan niin kallis. Ajatus riipaisi, koska talo ja sijainti olivat hyvät.

Kaksi kuukautta aikaa laittaa liike pystyyn

1980-luvun alussa Timo Ylinen viritteli monenlaisia suunnitelmia yrittämisestä. Hän pohti lelukaupan perustamista. Ilénin kirjakauppaakin Timo Ylinen oli ostamassa ja suunnitteli elokuvateatteria Kokemäelle. Kirjakauppa-kemikaliosta sekä elokuvateatterista tehtiin jo kauppoja tilojen silloisten omistajien kanssa. Timo ja Raija Ylinen suunnittelivat, että Raija lähtee pitämään kemikaliota ja Timo jatkaa osto- ja myyntiliikkeessä. Molemmat kaupat kuitenkin raukesivat heistä riippumattomista tekijöistä.

Timo ja Raija Ylinen eivät oikein osaa sanoa mistä idea uusien huonekalujen myymisestä syntyi. Ajatus oman kiinteistön hankkimisesta toteutui, kun rahoitus järjestyi talon ostoa varten. Kauppakirjat allekirjoitettiin 15. elokuuta 1987.

Kauppakirjojen allekirjoitustilaisuus 15. elokuuta 1987. Timo Ylinen oikealla ensimmäisenä.

Alkoi melkoinen remonttiurakka. Osto- ja myyntiliike sai jatkaa talon alakerrassa. Keskikerrosta alettiin remontoida yritystoimintaa varten.

– Vielä ei ihan tiedetty, että mitä laitetaan. Otettiin mitä vastaan tulee, kiteyttää Timo Ylinen.

Talon keskikerros koki lähes täyden remontin. Seinät villoitettiin. Ikkunasta raaputettiin pois vanhat teipit. Seinät levytettiin ja maalattiin. Timo Ylinen muistelee, että maalattiin älyttömästi eri pintoja. Lattian pesu oli valtava urakka. Onneksi ystävällä oli lattiakone, jonka kanssa hän tuli auttamaan.

Itse tehtiin paljon, mutta apua tuli ystäviltäkin. Remonttia tehtiin pari kuukautta yötä päivää. Avajaiset oli suunniteltu pidettäväksi 24. lokakuuta.

Tulevan huonekaluliikkeen remonttia tehtiin parisen kuukautta yötä päivää. Kuva talon keskikerroksesta.

Mistä saadaan huonekaluja?

Ennen kuin nykyisen kiinteistön ostaminen oli edes suunnitteilla, pohti Timo Ylinen tuttavan kera tuovansa ulkomailta vanhoja huonekaluja. Sekin suunnitelma jäi kuitenkin puheen tasolle. Osto- ja myyntiliikkeelle tilat olivat kuitenkin liian suuret, mutta pikku hiljaa remontin myötä kypsyi päätös uusien huonekalujen myymisestä tiloissa.

Vaikka Timo ja Raija Ylisellä ei ollut kokemusta uusien huonekalujen myymisestä, lähtivät he rohkeasti yrittämään. Iso kysymysmerkki alkuunsa oli mistä huonekalut saataisiin hankittua. Vuonna 1987 ei ollut internettiä eikä googlea, josta kaivaa tietoa huonekalujen valmistajista.

Timo Ylinen päätti kysyä Kokemäen kaupungilta neuvoa. Hän osti 500 markalla kaupparekisteristä luettelon, jonka myötä sai 30 huonekaluvalmistajan puhelinnumeron. Ensimmäisen puhelun Timo Ylinen soitti Jurva Kalusteelle.

Jurva Kaluste suositteli Timo Yliselle Habitare messuja Helsingissä. Sattumoisin oli syksy ja Habitare-messujen aika sinä vuonna.

Työ tekijänsä opettaa

Ensin Timo Ylinen kävi Helsingissä messuilla vanhempiensa kanssa. Sitten Helsinkiin lähdettiin puolison Raija Ylisen kera.

– Kierreltiin osastolta toiselle, luotiin kontakteja ja ostettiin tavaraa liikkeeseen, kertoo Raija Ylinen.

Raija Ylinen muistelee, että hieman he olivat ymmällään, mutta huonekalujen valmistajat ja toimittajat ottivat heidät hyvin vastaan ja neuvoivat asioissa. Pikku hiljaa asiat alkoivat luistaa yrityksen ja avajaisten suhteen.

Huonekaluihinkin tutustuttiin pikku hiljaa.

Avajaissyksy lähti käyntiin hienosti

Huonekaluliikkeen avajaiset pidettiin lauantaina 24. lokakuuta 1987.

Avaijaispäivältä lauantaina 24.10.1987.

– Päivä tuntui jännittävältä, mutta iloiselta. Asiakkaat ottivat meidät hyvin vastaan, kertoo Raija Ylinen, joka osto- ja myyntiliikkeen ohella oli tiiviisti mukana huonekaluliikkeen perustamisessa.

Avajaispäivää varten oli palkattu huonekalujen edustaja auttamaan liikkeen käynnistyksessä. Perhettä oli avustamassa kahvitarjoilussa.

Myöhemmin syksyllä pidettiin sunnuntainäyttely. Sunnuntain aukioloaikaa varten piti tosin anoa erillinen lupa. Myydä ei saanut, mutta auki sai pitää. Päivä oli menestys. Väkimäärästä kertoi hyvin se, kun eräs asiakas soitti ja kyseli Timo Ylistä puhelimeen. Raija Ylinen muistaa vastanneensa, että ei pystynyt hakemaan Timoa puhelimeen, koska väkeä oli niin tiiviisti.

Artikkeli on juttusarjan ensimmäinen, jossa käydään läpi Huonekaluliike Timo Ylisen historiaa; mitä kaikkea  kolmeen vuosikymmeneen on mahtunut.

Yksi kommentti artikkeliin ”Huonekalukauppaa 30 vuotta – yritystoiminta käynnistettiin parissa kuukaudessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s